Intro

Een Arduinokloon is tegenwoordig voor een paar Dollar via o.a. Ebay te verkrijgen alsmede de nodige sensors. Mede door te kijken naar voorbeelden van scripts op sites als instructables.com of door googlen op een type sensors zijn diverse libraries te vinden welke als voorbeeld kunnen dienen om de Arduino te kunnen programmeren.

Inmiddels uit ervaring is het softwarematig koppelen van de diverse componenten een grotere uitdaging. Met name voor I2C conflicteren de componenten snel, al was het alleen al om de verschillende spanningsniveau van 3.3 en 5 Volt. Daarnaast blijkt dat de informatie die bij sensoren wordt vermeld soms niet met de werkelijkheid overeen te komen.

Voor mijn weerstation heb ik als basis een Arduino Uno toegepast en een W5100 ethernetshield. Voor de I2C bus maak ik gebruik van de poortje A4 en A5 en heb daarmee 4 poortjes (A0 t/m A3) over voor gebruik met analoge sensoren (windsnelheid, windrichting en UV). Neerslag wordt bepaald via een digitale input en o.a. temperuur, luchtvochtigheid en luchtdruk via I2C sensoren.

Arduino Uno W5100 Ethernetshield Anemometer Windrichtingmeter Neerslaghoeveelheid meter