Om sensoren te beschermen tegen weer en wind, maar ook de invloed van blootstelling aan de zonnestraling en daarmee beinvloeding van de gemeten resultaten tegen te gaan wordt er bij een weerstation gebruik gemaakt van een weathershield.

Een weathershield bestaat er in kant en klare uitvoering, echter in dit geval heb ik er eentje op eenvoudige wijze voordelig zelf gemaakt door gebruik te maken van bij de HEMA verkrijgbare plastic bordjes (2-sets) en vershoudbakjes. Centraal zijn in de eerste plaats steeds naar behoefte verschillende gaten gemaakt om ruimte te bieden aan verschillende sensoren, printjes, kabeldoorvoer en bevestiging.

In het onderste deel (bordjes) heb ik sensors voor luchtvochtigheid en temperatuur geplaatst, in het bovenste deel (vershoudbakjes) UV-index en de sensormodule voor luchtdruk, luminantie en temperatuur.

Om de shield op te bouwen met steeds een onderlinge afstand tussen de diverse lagen en daarmee een luchtdoorstroming mogelijk te maken is het onderste deel opgebouwd middels twee draadeinden (M6) en het bovenste deel met afstandsbusjes met schroefdraad (M3). Ter af- en bescherming heb de shield gespoten met een spuitbus (mat lichtgrijs) en daarbij het bovenste bakje transparant gelaten (UV-index, luminantie).

Ik ben erg nieuwsgierig of en hoe het weathershield de weersinvloeden doorstaat aangezien we hier toch relatief blootgesteld staan aan de Noordzee.

Temperatuur en luchtvochtigheid in onderste deel Temperatuur en luchtvochtigheid in onderste deel Opstelling met o.a. weathershield