Ergens rond 2001 kreeg ik een opdracht een sprinklerinstallatie dusdanig te automatiseren dat vanaf een bepaalde windsnelheid en richting deze werd ingeschakeld ter voorkomen van het verwaaien van opgeslagen grondstoffen.

Dit was het moment dat ik zelf ook een Davis VantagePro heb geplaatst. Dit weerstation (draadloos) kan vanaf de console binnen via RS232 worden uitgelezen. USB was indertijd nog niet aan de orde

Davis weerstations worden veel gebruikt als professionele meetpunten. In de loop der jaren kwam RS232 te vervallen en raakte USB ingeburgerd.

Ik heb mezelf vele jaren vergaapt aan mooie websites met een interactieve weergave en gekeken om zelf zoiets te maken.

Rond 2005 bleek dat de opvangbeker voor regen was weggewaaid nadat het weerstation een aantal jaren op zo’n 65 meter boven zeeniveau. Niet zo vreemd, ik zag windstoten van meer dan 160 km/u daar, waardoor ook een Diamond rondstraler intern was gebroken..

Een VantagePro2 van Davis met o.a. een solarradiaton sensor is een mooie maar ook kostbare oplossing die zeker momenteel niet binnen bereik ligt. Het alternatief was goedkoper en vooral leuker met een Arduino